Scratch İle 21. Yüzyıl Öğrenme Becerileri

Bilgi ve İletişim Becerileri
1.Bilgi ve Medya Okur-Yazarlığı: Çocuklar Scratch projeleri üzerinde çalışarak yazı, görüntü, ses ve animasyon gibi çeşitli medya araçlarını seçme, yaratma ve yönetme becerilerini kazanırlar.
2.İletişim Becerileri: Bugünün dünyasında etkili iletişim için yazma ve okuma becerilerinin ötesinde düşünmek gerekir. Scratch ile çocuklar çeşitli medya araçlarını seçip,  üzerinde oynayıp, diğer medya araçları ile birleştirerek kendilerini yaratıcı ve güçlü bir şekilde ifade edebilirler.
Düşünme ve Problem Çözme Becerileri
1.Eleştirel Düşünce ve Sistem Düşüncesi: Çocuklar Scratch projeleri üzerinde çalışırken eleştirel düşünce ve sistem düşüncesi araçlarını kullanırlar. Bir projeyi tamamlamak için zamanın ve değişik karakterlerin bir arada yönetilmesi gerekir. İnteraktif girdilerle programlama becerisi öğrencilere algı, geribildirim ve diğer temel sistem kavramları üzerinde düşünme imkânı verir.
2.Problem Tanımlama,  Biçimlendirme ve Çözüm: Scratch problem tanımlama ve çözme sürecini tasarımı anlamlı bir bütün içine yerleştirerek destekler. Scratch projesini tamamlamak için bir fikir bulmak, karşılaşılan sorunları adım adım parçalara ayırmak ve Scratch programlama blokları ile uygulamaya koymak gerekir. Scratch çocukların yazdıkları program kodlarını dinamik olarak değiştirmelerini ve sonuçları hemen görebilmelerini sağlayan denemelere açık bir ortam yaratır. Çocuk tasarım süreci boyunca denemelerde bulunur ve tekrarlanan problemleri çözer.
3.Yaratıcılık ve Entelektüel İlgi: Scratch bugünün hızla değişen dünyasında gittikçe önemli olan yaratıcı düşünceyi geliştirir. Scratch ile çocuklar önceden belirlenmiş bir sorunu çözmek yerine beklenmedik sorunlara yenilikçi çözümler getirirler ve ortaya çıkan yeni sorunları çözmek için hazırlanırlar.
Kendini Yönetme ve İş Birliği Becerileri
1.Kişiler Arası ve Beraber Çalışma Becerileri: Scratch programları grafik bloklar ile yapıldığı için program kodları diğer programlama dillerine kıyasla daha kolay okunabilir ve paylaşılabilir. Görsel nesneler ve parçalı program kodları çocukların beraber çalışmalarına fırsat verdiği gibi görsel nesneleri ve program kodlarını kendi aralarında paylaşmalarına fırsat verir.
2.Kendini Yönetme: Bir fikri alıp o fikri Scratch ile programlamak devamlılık ve alıştırma gerektirir. Çocuklara kendileri için anlamlı olan projeler üzerinde çalışırken tasarım ve problem çözme sürecinde ortaya çıkan sorunlar ve başarısızlıklar karşısında kendi fikirleri motive edici bir katkı sağlar.
3.Sorumluluk ve Uyum Becerileri: Çocuklar Scratch ile yaptıkları projeleri başkaları ile paylaştıklarından bu kişilerin projeleri hakkında düşündükleri ve verecekleri tepki çocuklar için önemlidir. Scratch projelerini değiştirmek ve düzeltmek çok kolay olduğundan gerekli değişiklikler alınan geribildirim ile gerçekleştirilebilir.
4.Sosyal Sorumluluk: Scratch projeleri paylaşımı kolay olduğundan çocuklar  projeleri ile önemli gördükleri sorunları kendi çevrelerinde ve uluslararası Scratch topluluğunda tartışmaya açabilir.

4 Responses to “Scratch İle 21. Yüzyıl Öğrenme Becerileri”

  1. Hocam gerçektende özellikle Scratch gibi programlarla tasarlanan oyunlar çocukların öğrenmesinde çok etkili. Özellikle dikkat çekme ve güdüleme noktalarında zaafları gidermiş gibi görünüyor. Fakat özellikle öğrencilerin sadece bu oyunları oynadığı için dersi sevmeside dikkate alınacak diğer bir husus. Bu konuda genelde olumsuz görüş var. Yine de oyunun öğrenmeye katkısı yadsınamaz.

  2. yardımlaşmada kolaylık da sağladığı kesin 🙂

  3. ayrıca tasarım yapmayı öğrenen çocukların zekası da tüketici değil üretici, yapıcı, oluşturucu şeklinde gelişir. eh bu da istenilen durum zaten.

Trackbacks

Yorum bırakın